Banner for Espa
Έκπτωση -10%

Μελουζίνα

Κωδικός: 9789604712441
Διαθεσιμότητα: 1 έως 4 ημέρες
16.90€ 15.21€

Με τα λάβαρα ψηλά, ορμούν εναντίον των Σαρακηνών. Πολεμιστές με ασπίδες, δόρατα και σπαθιά καλπάζουν διασχίζοντας την περιοχή. Τα βέλη με τις σιδερένιες αιχμές σκίζουν τον αέρα σφυρίζοντας και σκορπούν το θάνατο. Οι πολεμιστές από το Πουατιέ, με την κραυγή «Λουζινιάν! Λουζινιάν!», χύνονται στη μάχη.

Ιπποτικές ιστορίες για υπεράνθρωπα κατορθώματα, μεγάλοι έρωτες, όρκοι που αθετούνται, κατάρες, μαγικά πλάσματα, φιλίες, προδοσίες και μυστικά συνθέτουν αυτό το γοητευτικό σαν παραμύθι μυθιστόρημα που πατάει σε μύθους και αλήθειες. Τον μεσαιωνικό θρύλο για την πανέμορφη νεράιδα Μελουζίνα, τον συναντάμε με παραλλαγές σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Όλα όμως στηρίζονται στην πραγματική ιστορία του γαλλικού Οίκου των Λουζινιανών, που βασίλεψε σε πολλά ευρωπαϊκά και μεσογειακά μέρη, μεταξύ των οποίων και στην Κύπρο από τον 12ο έως τον 15ο αιώνα.

«Ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος;» ρωτούσε τα καράβια η αδερφή του η γοργόνα. Η σωστή απάντηση ήταν: «Ζει και βασιλεύει και τον κόσμο κυριεύει».

Το ίδιο γίνεται και σ’ αυτό το βιβλίο με τον γοητευτικό μύθο της Μελουζίνας. Γι’ άλλη μια φορά, η αληθινή ιστορία εμπνέει, εξάπτει τη φαντασία και πάει ακόμη παραπέρα. Εμπνέει πρώτα τον λαϊκό αφηγητή, ύστερα μεσαιωνικούς συγγραφείς, σήμερα τη Δέσποινα Ηρακλέους, και αύριο ίσως άλλους.

Την αληθινή ιστορία των Λουζινιανών την αφηγείται στο Επίμετρο του βιβλίου, εξίσου γοητευτικά με τη συγγραφέα, η καθηγήτρια Ιστορίας Άγγελ Νικολάου-Κονναρή. Οι Λουζινιανοί, από το Πουατού της δυτικής Γαλλίας, επέβαλαν την παρουσία τους σε πολλά μέρη, μεταξύ των οποίων στην Ιερουσαλήμ και στην Κιλικιακή Αρμενία. Κατά τη διάρκεια της Γ΄ Σταυροφορίας αγόρασαν (το 1192) την Κύπρο από τον θρυλικό Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο και διακυβέρνησαν το νησί επί τρεις αιώνες. Σ’ αυτό το διάστημα συνέβησαν επαναστάσεις, εμφύλιοι πόλεμοι και προσωρινές καταλήψεις από εισβολείς.

Στο βιβλίο, τα ιστορικά γεγονότα μεταπλάθονται με πολλή φαντασία σε μύθους. Η Μελουζίνα, κόρη του βασιλιά της Σκωτίας και μιας νεράιδας, νεράιδα κι αυτή, μεταμορφώνεται κρυφά κάθε Σάββατο σ’ ένα είδος ερπετού. Κανείς δεν πρέπει να τη δει. Μ’ αυτό τον όρο και όρκο παντρεύεται στη Γαλλία τον Ρεϊμόντ και γίνεται γενάρχης της δυναστείας των Λουζινιανών. Με την καθοδήγησή της χτίζονται πόλεις, κάστρα και πύργοι σε μαγικά σύντομο χρόνο. Αποκτούν δέκα παιδιά, όλα με πολύ παράξενα χαρακτηριστικά στη μορφή αλλά κι αξεπέραστες ιπποτικές αρετές, που με το σπαθί τους εξαπλώνονται σ’ όλο τον κόσμο. Ένα Σάββατο όμως ο Ρεϊμόντ καταπατά τον όρκο του και βλέπει με φρίκη τη μεταμόρφωση της Μελουζίνας. Είναι το τέλος, αν και οι απόγονοι των Λουζινιανών ζουν και βασιλεύουν για πολλά πολλά χρόνια ακόμη.

Η ιστορία του βιβλίου ολοκληρώνεται στη «γλυκεία χώρα Κύπρο», ένα μεγάλο σταυροδρόμι των πολιτισμών. Δεν τελειώνει όμως εκεί ο θρύλος της Μελουζίνας, γιατί όπως όλοι οι θρύλοι είναι ακατάλυτος, γοητεύει αδιάκοπα γενιές και γενιές.