Όργανα γραφής: Γνώριζες ότι...

Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

Όχι πολύ μακριά στο παρελθόν, το χειρόγραφο κείμενο ήταν ο μοναδικός τρόπος επικοινωνίας με το μολύβι και το στυλό να αποτελούν τα εργαλεία για την αποτύπωση της σκέψης στο χαρτί. Πλέον, η επικράτηση των υπολογιστών έχει περιορίσει την χρήση τους, αλλά η παρουσία τους παραμένει ακόμη ουσιαστική.

Ποιος δεν έχει γράψει με ένα μολύβι Faber-Castell;

Το θρυλικό πράσινο CASTELL 9000 δημιουργήθηκε από τον κόμη Alexander von Faber-Castell το 1905 και εξακολουθεί να είναι ακόμα και σήμερα παγκοσμίως γνωστό. Με το κλασικό design του με τους δύο ιππότες να κονταροχτυπιούνται, το CASTELL 9000 αντιπροσωπεύει για την υψηλή ποιότητα, την παράδοση και την υπεροχή. Επιπλέον προϊόντα για καλλιτέχνες Art & Graphic, για χομπίστες, για παιδιά, για το γραφείο και τη μελέτη, αλλά και εκλεπτυσμένα προϊόντα γραφής για Design, συμπληρώνουν την γκάμα της εταιρείας.

Πότε εφευρέθηκε το στυλό;

To 1944, δύο φίλοι, o Marcel Bich και ο Edouard Buffard αγόρασαν ένα παλιό εργοστάσιο έξω από το Παρίσι και άρχισαν να κατασκευάζουν εξαρτήματα για μηχανικά μολύβια και πένες. Λίγο αργότερα, θα γεννήθηκε το πρώτο στυλό! Το 1950 ο Μπικ αγοράζει τα δικαιώματα του στυλό διαρκείας από τον Ουγγρο-αργεντινό László Bíró και τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου λανσάρει στην αγορά το δικό του στυλό με την επωνυμία Bic, από τα τρία πρώτα γράμματα του επωνύμου. Το τέταρτο γράμμα «h» απαλείφεται, καθώς η προφορά του επωνύμου του στα αγγλικά παραπέμπει σε λέξη που δεν ταιριάζει σε ονομασία προϊόντος!

Πως δουλεύει το στυλό;

To στυλό σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε ως μια πιο καθαρή και αξιόπιστη εναλλακτική λύση της πένας. Ο τρόπος λειτουργίας του είναι απλός: Το μελάνι που περιέχεται στο σώμα του, μεταφέρεται στο χαρτί μέσω μιας μεταλλικής μπίλιας που βρίσκεται στη μύτη του. Με το χρόνο εξελίχθηκε και από τα στυλό διαρκείας περάσαμε στα Roller και, λίγο αργότερα, στα Gel.

Στυλό Διαρκείας

Περιέχουν μελάνι με βάση το λάδι, που δεν διαλύεται ακόμα και αν έρθει σε επαφή με νερό. Σε σύγκριση με άλλους τύπους, τα στυλό διαρκείας εξασφαλίζουν μεγαλύτερη διάρκεια γραφής, ενώ το μελάνι τους στεγνώνει άμεσα χωρίς να αφήνει μουντζούρες. Όμως, χρειάζονται περισσότερη πίεση για να γράψουν και επειδή το μελάνι τους είναι παχύτερο πιθανόν να παρουσιάσουν κενά κατά τη γραφή, ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιούνται υπό κλίση. Περιορισμός υπάρχει και στα διαθέσιμα χρώματα, αφού στο μελάνι τους δε μπορούν να χρησιμοποιηθούν χρωστικές ουσίες.

Στυλό Roller

Περιέχουν μελάνι με βάση το νερό. Το μελάνι είναι πιο λεπτόρρευστο σε σχέση με το μελάνι των διαρκείας, γεγονός που επιτρέπει μεγαλύτερη και συνεχή ροή μελανιού για ομαλότερη και απαλή γραφή που δε χαράσσει το χαρτί και απαιτεί λιγότερη πίεση κατά το γράψιμο. Επιπλέον, το λεπτότερο μελάνι δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν λεπτότερες μύτες για πιο λεπτομερή γραφή, ενώ η σύσταση του μελανιού επιτρέπει την προσθήκη βαφών, συνεπώς μεγαλύτερη επιλογή σε χρώματα. Το λεπτόρευστο μελάνι τους, όμως, δεν απορροφάται άμεσα από το χαρτί και πιθανόν να προκαλέσει μουντζούρες ή διαρροές, ενώ λόγω της μεγαλύτερης ροής μελανιού τελειώνουν γρηγορότερα από τα διαρκείας.

Στυλό Gel

Είναι η εξέλιξη των roller. Περιέχουν μελάνι με βάση το νερό και βιοπολυμερή, σε στερεά όμως μορφή για να αποφεύγονται διαρροές. Στο μελάνι των gel, προστίθενται ευκολότερα αδιαφανείς χρωστικές ουσίες δίνοντας τη δυνατότητα επιλογής άπειρων χρωματισμών: από παστέλ και ιριδίζοντα μέχρι και μεταλλικά χρώματα. Επειδή το μελάνι των gel είναι πιο παχύ και αδιαφανές από αυτό των roller, η γραφή τους είναι εξαιρετικά φωτεινή και δε ξεθωριάζει γρήγορα, ενώ ταυτόχρονα είναι απαλή και ρέει στο χαρτί. Μπορούν να γράψουν υπό κλίση, σε λείες και μη απορροφητικές επιφάνειες αλλά μουντζουρώνουν ευκολότερα λόγω της περιεκτικότητας του μελανιού σε νερό. Η διάρκεια τους είναι συντομότερη.

Κοινά χαρακτηριστικά των στυλό

Πάχος μύτης: Το πάχος της μύτης καθορίζει και το πάχος γραφής. Συνήθως στα στυλό διαρκείας συναντάμε πιο παχιές μύτες, ενώ στα Roller & Gel, λεπτότερες.

Πάχος γραφής: Είναι το πάχος αποτυπώματος του μελανιού στο χαρτί και μετριέται σε mm.

Λαβή: Για λόγους εργονομίας και άνεσης κατά τη γραφή, οι λαβές παίζουν ιδιαίτερο ρόλο. Επιλέξτε κάποιο με λαστιχένια λαβή, η οποία δεν κουράζει ενώ ταυτόχρονα παρέχει πιο σταθερό κράτημα.

Διαθέσιμα χρώματα: Συνήθως στα στυλό διαρκείας συναντάμε τα βασικά χρώματα (μπλε, μαύρο, κόκκινο, πράσινο). Στα Roller η επιλογή χρωμάτων είναι ακόμα μεγαλύτερη, ενώ στα Gel συναντάμε μέχρι και ιριδίζοντα ή μεταλλικά χρώματα.

Τύπος κλεισίματος: Ο τρόπος που κλείνει και προστατεύεται. Συνήθως τα Roller διαθέτουν κλείσιμο με καπάκι για να μη στεγνώνουν και να προστατεύονται από τυχόν διαρροές, ενώ το κλείσιμο με κουμπί (retractable) συναντάται κυρίως στα Gel, ώστε να προστατεύεται πλήρωης η μύτη τους.

Γράφοντας ιστορία με μια πένα

Κι όμως, στην εποχή των υπολογιστών, των κινητών και της «απρόσωπης» επικοινωνίας, κάποιοι ενίοτε διατηρούν ακόμα την συνήθεια γραφής με πένα. Η πένα δεν είναι μόνο ένα «εργαλείο» με το οποίο βάζουμε την υπογραφή μας, αλλά μια ολόκληρη κουλτούρα εκλεπτυσμένου γούστου και αγάπης για τον λόγο και τη γραφή. Μια επέκταση της προσωπικότητάς μας...

Η πένα αποτελεί ένα όργανο γραφής που έχει συνδυαστεί με την υψηλή κοινωνία και τους μεγάλους συγγραφείς. Όταν αντικατέστησε τα φτερά γραφής, η πένα καθιερώθηκε στην συνείδηση του κόσμου με την συγγραφή μεγάλων έργων τέχνης, την υπογραφή σημαντικών συμφωνιών και τις σημαντικές στιγμές της ιστορίας.

Πρωτοπόρος στην κατασκευή και εξάπλωση της πένας στάθηκε ο πρώτος κατασκευαστής ο Lewis Waterman. Ακολουθούν η Parker το 1888 και η Sheaffer το 1907. Στην Ευρώπη κατασκευάστηκε από την εταιρεία Simplo η οποία το 1913 μετονομάστηκε σε Mont Blanc. Άλλες εταιρείες που ξεχωρίζουν στον χώρο της πένας είναι η Montegrappa το 1912, η Tibaldi το 1916, η Aurora το 1919 και η Omas το 1925. Ακολουθεί η γερμανική Pelikan που από το 1838 ξεκίνησε με μελάνια και παρουσίασε την πρώτη της πένα το 1929.

Το ήξερες;

Η μύτη μιας πένας μπορεί να είναι από ασήμι ή χρυσό, με δημοφιλέστερο μέταλλο το χρυσό των 14 ή 18 καρατίων. Ο χρυσός θεωρείται πιο ανθεκτικός καθώς το μελάνι της πένας τείνει να είναι όξινο ή αλκαλικό με αποτέλεσμα κάθε άλλο υλικό να φθείρεται. Το τροφοδοτικό της πένας είναι το μαύρο εξάρτημα που βρίσκεται κάτω ακριβώς από την μύτη της πένας. Σ αυτό υπάρχει κανάλι το οποίο αφήνει την ροή της μελάνης να τρέξει και να απλωθεί στο χαρτί.

Σήμερα οι πένες κυκλοφορούν σε ποικιλία σχεδίων, είναι κατασκευασμένες από ποικιλία υλικών, και εκτός από τη λειτουργικότητά τους, κάποιες ξεχωρίζουν και για την αισθητική τους - μερικά μοντέλα μπορούν να θεωρηθούν ακόμα και έργα τέχνης, χάρη στην καλαισθησία και τη λεπτομέρεια στην κατασκευή τους. Αξίζει να αποκτήσετε μια τέτοια πένα, προσθέτοντας έτσι ένα διακριτικό καλλιτεχνικό στίγμα στο γραφείο σας.