5 + 1 βιβλία που θα ήθελες να είχαν διαβάσει οι γονείς σου

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

Κανείς δεν είπε ότι η ανατροφή των παιδιών είναι μια εύκολη υπόθεση, ειδικά μέσα στις πρωτόγνωρες συνθήκες που ζούμε. 

Το 2020 είναι μια χρονιά που θα σημαδέψει τη ζωή μας και τη ζωή των παιδιών μας. Είτε είσαι νέος γονιός, είτε όχι, σίγουρα δέχεσαι δεκάδες συμβουλές από τρίτους για την ανατροφή των παιδιών. Κάνε αυτό με τον Χ τρόπο, μην κάνεις το άλλο, δώσε περισσότερη σημασία στο τάδε. Ασφαλώς είμαστε όλοι ανοιχτοί στις συμβουλές, αλλά η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και είναι μια τεράστια ευθύνη που φέρει ο κάθε γονιός απέναντι στα παιδιά του.

Ψάχνουμε διαρκώς τρόπους να κάνουμε τις σχέσεις μας καλύτερες και πιο ωφέλιμες για την εξέλιξη των παιδιών. Να δώσουμε τις σωστές βάσεις και αρχές, τα εργαλεία με τα οποία θα πορευτούν στη ζωή τους.

Αναζητήσαμε, λοιπόν, τις κατάλληλες απαντήσεις στα θέματα της ανατροφής, της αυστηρότητας, των ορίων, της συναισθηματικής ανάπτυξης και πολλών πολλών ακόμα. Μετά από πολλή μελέτη, διαλέξαμε με αγάπη 5 + 1 βιβλία που μας βοήθησαν προσωπικά και αισθανόμαστε ότι θα βοηθήσουν κι εσάς να αναθρέψετε παιδιά ικανά, ευτυχισμένα, υπεύθυνα και γεμάτα αυτοπεποίθηση.

Το βιβλίο που θα ήθελες να έχουν διαβάσει οι γονείς σου

βιβλία για γονείς

Η ουσία τού να είσαι γονιός έγκειται στη σχέση που δημιουργείς με τα παιδιά σου. Για παράδειγμα, αν οι άνθρωποι ήταν φυτά, η σχέση αυτή θα ήταν το χώμα.

Η σχέση αυτή στηρίζει, θρέφει και επιτρέπει στα παιδιά να μεγαλώσουν ή αντίστοιχα τα εμποδίζει. Χωρίς αυτή τη σχέση στήριξης, η αίσθηση ασφάλειας του παιδιού διαταράσσεται. Ιδανικά, θέλουμε μια σχέση που να τροφοδοτεί τα παιδιά μας με δύναμη, και ίσως μια μέρα συμβεί το ίδιο και με τα δικά τους παιδιά.

Ο σκοπός, λοιπόν, του συγκεκριμένου βιβλίου είναι να σας βοηθήσει να εντοπίσετε την ουσία του ρόλου σας, δηλαδή να δουλέψετε με τα συναισθήματά σας τόσο τα δικά σας, όσο και των παιδιών σας, να συντονιστείτε με τα παιδιά σας ώστε να μάθετε να τα κατανοείτε και να αποκτήσετε ένα δέσιμο μαζί τους, αποφεύγοντας έτσι τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα σύγκρισης και απομόνωσης.

 Γιατί οι Δανοί μεγαλώνουν τα πιο ευτυχισμένα παιδιά στον κόσμο

βιβλία για γονείς

Σύμφωνα με τον επίσημο δείκτη των Ηνωμένων Εθνών, οι Δανοί είναι σταθερά τα τελευταία χρόνια στις πρώτες θέσεις των πιο ευτυχισμένων λαών στον κόσμο. Τι γνωρίζουν, λοιπόν, για την ανατροφή χαρούμενων και γεμάτων αυτοπεποίθηση παιδιών;

Στη Δανία οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί εστιάζουν σε πράγματα όπως η κοινωνικοποίηση, η αυτονομία, η συντροφικότητα, η δημοκρατική στάση και η αυτοεκτίμηση. Θέλουν τα παιδιά τους να αποκτήσουν ψυχική ανθεκτικότητα και να αναπτύξουν μια ισχυρή εσωτερική πυξίδα που θα τα καθοδηγεί στη ζωή τους. Όλα αυτά αναλύονται με τον καλύτερο τρόπο στο συγκεκριμένο βιβλίο.

 Πώς οι Δανοί εκπαιδεύουν τα πιο ευτυχισμένα παιδιά στο σχολείο και στην οικογένεια

Πώς οι Δανοί εκπαιδεύουν

Μετά το πρώτο best seller, η συγγραφέας επανήλθε με ένα ακόμη βοηθητικό βιβλίο για γονείς. Ένα βιβλίο για έναν διαφορετικό τρόπο εκπαίδευσης των παιδιών μέσα από παραδείγματα, παραλληλισμούς και συμβουλές, ο οποίος βασίζεται στις παρακάτω έννοιες:

  • Εμπιστοσύνη. Η διδασκαλία με εμπιστοσύνη βελτιώνει την αυτοεκτίμηση, ενθαρρύνοντας το ελεύθερο παιχνίδι και βοηθώντας τα παιδιά να καταλάβουν γιατί η μελέτη είναι σημαντική.
  • Ενσυναίσθηση. Η συγγραφέας εξηγεί πώς μπορούμε να μάθουμε να κατανοούμε τους άλλους και γιατί είναι σημαντική η εκμάθηση της ενσυναίσθησης από μικρή ηλικία.
  • Αυθεντικότητα. Είναι σημαντικό να είμαστε ειλικρινείς με τα παιδιά για όλα τα θέματα, ακόμα και για ζητήματα που θεωρούνται ταμπού, όπως το σεξ και ο θάνατος.
  • Θάρρος. Πρέπει να μαθαίνουμε στα παιδιά να έχουν θάρρος και να κάνουν λάθη, ώστε να ενθαρρύνουμε την καινοτομία και τη δημιουργικότητά τους.
  • Χούγκα.Η διδασκαλία του χούγκα, το να περνάς δηλαδή χρόνο με τους αγαπημένους σου σε ένα όμορφο, ήρεμο και φιλόξενο περιβάλλον, και του faelleskaab, της συντροφικότητας, αποτελούν βασικά στοιχεία της μεθόδου της συγγραφέως.

Με την καλλιέργεια αυτών των απλών αλλά και τόσο σημαντικών εννοιών, οι Δανοί εκπαιδεύουν τα πιο ευτυχισμένα παιδιά στο σχολείο και στην οικογένεια. Γιατί όχι κι εμείς;

Δεν θέλουν τιμωρία, αγάπη θέλουν

βιβλία για γονείς

Μια ερώτηση που ακούμε συχνά είναι: «Μπορώ να πειθαρχήσω το παιδί μου χωρίς τιμωρία;». Δεν χρειάζεται να «κακομάθετε» ή να καταπιέσετε τα παιδιά σας, αλλά να κατανοήσετε τους λόγους που δεν συμπεριφέρονται σωστά και να τους αντιμετωπίσετε εκπαιδεύοντάς τα ρεαλιστικά και δραστικά.

Με απλές και πρακτικές συμβουλές, η διακεκριμένη ψυχολόγος και συγγραφέας Sarah Ockwell-Smith δείχνει πώς να μεγαλώσουμε κάθε παιδί με σεβασμό και αγάπη, δουλεύοντας μαζί του και όχι εναντίον του και καταρρίπτοντας τη θεωρία της τιμωρίας αλλά και της επιβράβευσης.

Αποτελεσματική διαπαιδαγώγηση

βιβλία για γονείς

Πόσο δύσκολο είναι για εμάς τους γονείς να είμαστε ταυτόχρονα καλοί και να παραμένουμε σταθεροί στις θέσεις μας;

Η Δρ. Jane Nelsen, διακεκριμένη ψυχολόγος, παιδαγωγός και μητέρα επτά παιδιών, διδάσκει σε γονείς και εκπαιδευτικούς ότι το κλειδί της αποτελεσματικής διαπαιδαγώγησης δεν είναι η τιμωρία αλλά ο αμοιβαίος σεβασμός. Με φόντο τις τυπικές οικογένειες αλλά και με αναφορές στις μονογονεϊκές και σε οικογένειες με θετούς γονείς, η συγγραφέας μας δείχνει με ρεαλιστικά παραδείγματα πώς ένα τρίχρονο παιδί ή ένας επαναστατημένος έφηβος μπορούν να μάθουν να λειτουργούν με αυτοπειθαρχία και συνεργασία, χωρίς να χάνουν την ταυτότητά τους.

Το παιδί που κρύβουμε μέσα μας

Το παιδί που κρύβουμε μέσα μας

Για το τέλος αφήσαμε ένα ιδιαίτερο και πολύ αγαπημένο βιβλίο. Στις σελίδες του δεν θα διαβάσεις συμβουλές και πρακτικές. Αλλά είναι ένα βιβλίο για σένα. Για να δουλέψεις με τον εαυτό σου, να καταλάβεις το φωτεινό και το σκοτεινό παιδί που συνυπάρχουν μέσα σου. Πολύ περισσότερο, σε βοηθά να απαλλαγείς από παλιά ψυχικά μοτίβα, να αλλάξεις τις πεποιθήσεις και τη συμπεριφορά σου, να βελτιώσεις τις σχέσεις σου εν γένει, να ζήσεις ευτυχισμένος.

Και μην ξεχνάς, όταν ο γονιός είναι ευτυχισμένος, το παιδί το αντιλαμβάνεται και είναι κι εκείνο ευτυχισμένο.

ΥΓ: Αναζητάτε κι άλλα βιβλία για γονείς; Έχουμε μια μεγάλη σειρά με πολύ ενδιαφέροντα θέματα όπως ο πρωτάρης μπαμπάς, το πώς τα παιδιά θα τρώνε πιο υγιεινά, δραστηριότητες για προσχολική ηλικία, ο κόσμος των διδύμων, ο ύπνος του παιδιού και πολλά-πολλά ακόμα.
Επίσης, αν ψάχνετε παιδικά βιβλία δώρα για τα Χριστούγεννα, έχουμε πολλές γιορτινές προτάσεις!