Banner for Espa
Έκπτωση -10%

200 Χρόνια Από Την Επανάσταση - Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης

Κωδικός: 9786180321975
Διαθεσιμότητα: 1 έως 4 ημέρες
12.20€ 10.96€

Στις πιο εμβληματικές μορφές της Ελληνικής Επανάστασης συγκαταλέγεται, δίχως αμφιβολία, ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης. Κατέχοντας υψηλά αξιώματα, όπως του μπέη της Μάνης στα προεπαναστατικά χρόνια, του προέδρου του Εκτελεστικού καθώς και του αρχιστράτηγου των πελοποννησιακών στρατευμάτων στον καιρό του Αγώνα, ο Μαυρομιχάλης διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην εθνική και πολιτική χειραφέτηση των Ελλήνων από την οθωμανική κυριαρχία. Δεν δίστασε να ασκήσει κριτική στους επαναστατημένους Έλληνες για τη στάση τους την περίοδο των εμφυλίων πολέμων, τονίζοντας την ανάγκη της συσπείρωσής τους για την επίτευξη της ανεξαρτησίας. Παρά το γεγονός ότι αποτέλεσε έναν από τους πρώτους υποστηρικτές του Ιωάννη Καποδίστρια, τάχθηκε κατά των μέτρων του Κυβερνήτη, στόχος των οποίων ήταν ο περιορισμός της ισχύος των παραδοσιακών ελίτ της χώρας, ερχόμενος σε σύγκρουση μαζί του. Η δολοφονία του κυβερνήτη από τους συγγενείς του Πετρόμπεη αμαύρωσε την εικόνα της οικογένειάς του ανάμεσα στους Έλληνες, γεγονός που εξακολουθεί έως και σήμερα να αποτελεί πρόσκομμα στην καθολική αναγνώριση της προσφοράς του στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΙΡΑ Η Ελληνική Επανάσταση κατατάσσεται δικαιολογημένα στις μεγάλες επαναστάσεις που σφράγισαν την εποχή της Νεωτερικότητας. Η συμπλήρωση διακοσίων ετών από την έκρηξή της έχει εύλογα κορυφώσει το ενδιαφέρον των Νεοελλήνων προκειμένου να πληροφορηθούν τα βασικά χαρακτηριστικά της. Προς αυτή την κατεύθυνση στοχεύει και αυτή η νέα σειρά. Φιλοτεχνώντας τα πορτρέτα πέντε εκ των κορυφαίων προσωπικοτήτων της Ελληνικής Επανάστασης (Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Ιωάννης Καποδίστριας, Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, Ρήγας Φεραίος, Μπουμπουλίνα) και αναλύοντας πέντε από τις βασικές θεματικές που σχετίζονται με αυτήν (Το σχέδιο και η έκρηξη της Επανάστασης, Τα συντάγματα του Αγώνα, Εσωτερικές έριδες και διενέξεις, Από τη Σφαγή της Χίου στην Έξοδο του Μεσολογγίου, Ο ρόλος των Μεγάλων Δυνάμεων στην Επανάσταση) φιλοδοξεί να συνεισφέρει στη δημόσια ιστορία και στον διάλογο για τον χαρακτήρα και τις μορφές της Παλιγγενεσίας των Ελλήνων. Τους τόμους της σειράς υπογράφουν διακεκριμένοι ιστορικοί και ειδικοί επιστήμονες, ακολουθώντας τους κανόνες της επιστημονικής έρευνας.

Αυτός ο τόμος της σειράς 200 χρόνια από την Επανάσταση πραγματεύεται την ιστορία του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη. Μέσα στις σελίδες του σκιαγραφείται, δίχως εξωραϊσμούς και αποσιωπήσεις, το πορτρέτο του Μανιάτη προύχοντα, η συνεισφορά του οποίου υπήρξε καταλυτική για την Ελληνική Επανάσταση.