Χαρτί εκτύπωσης: Σωστή επιλογή και αποθήκευση!

Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

Είτε το χρησιμοποιείτε για απλές φωτοτυπίες, είτε για εκτυπώσεις ή πιό απαιτητικές εργασίες, η επιλογή του κατάλληλου χαρτιού εμποδίζει τις εμπλοκές και εξασφαλίζει εκτύπωση χωρίς προβλήματα. Μια σωστή εκτύπωση χρειάζεται την καλύτερη δυνατή απορρόφηση του μελανιού και η επιλογή του σωστού χαρτιού διασφαλίζει την επιτυχία και την ποιότητα της εκτύπωσης.

Η διάσταση του χαρτιού εκτύπωσης είναι το πιο δημοφιλές και ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά του. Οι διεθνείς διαστάσεις χαρτιού εκτύπωσης έχουν οριστεί βάσει ISO 216 και μετριούνται σε mm. Η πιο δημοφιλής διάσταση είναι το χαρτί Α4. Δείτε τις διαστάσεις του χαρτιού εκτύπωσης στην παρακάτω εικόνα:

poster

Το βάρος του χαρτιού εκτύπωσης είναι η μάζα του ανά μονάδα επιφανείας και μετριέται σε γραμμάρια ανά τετραγωνικό μέτρο (gr/m²). Είναι ίσως η βασικότερη ιδιότητα, αφού είναι αυτή που αφορά στην οικονομία της παραγωγής ενός εντύπου. Το τυπικό χαρτί γραφής γνωστό και ως φωτοαντιγραφικό, αυτό που κάνουμε χρήση σχεδόν όλοι στους εκτυπωτές γραφείου, έχει βάρος 80 g/m². Δηλαδή, το τυπικό A4 φύλλο που είναι το ένα δέκατο έκτο του Α0 (1⁄16 m²) ζυγίζει 5 γραμμάρια. Το ανεπίσημο σύμβολο "gsm" αντί του "g/m²", είναι ευρέως διαδεδομένο και συνηθίζεται στις περισσότερες χώρες.

Για να αποφύγετε τις εμπλοκές χαρτιού και την χαμηλή ποιότητα εκτύπωσης:

  • Να χρησιμοποιείτε πάντα νέο, άφθαρτο χαρτί.

  • Πριν την τοποθέτηση του χαρτιού, εντοπίστε την συνιστώμενη εκτυπώσιμη πλευρά του χαρτιού. Αυτή η πληροφορία αναφέρεται συνήθως στην συσκευασία του χαρτιού.

  • Μη χρησιμοποιείτε χαρτί που έχει κοπεί ή σκιστεί με το χέρι.

  • Μη τοποθετείτε στην ίδια θήκη διαφορετικά μεγέθη, τύπους ή βάρη χαρτιού, καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε εμπλοκές.

  • Μη χρησιμοποιείτε χαρτιά με επίστρωση εκτός αν είναι ειδικά σχεδιασμένα για ηλεκτροφωτογραφική εκτύπωση.

Για να αποφύγετε τις εμπλοκές και την ανομοιόμορφη ποιότητα εκτύπωσης:

  • Για καλύτερα αποτελέσματα, αποθηκεύετε το χαρτί σε περιβάλλον όπου η θερμοκρασία είναι 21°C (70°F) και η σχετική υγρασία 40%. Οι περισσότεροι κατασκευαστές συνιστούν την εκτύπωση σε εύρος θερμοκρασιών 18–24°C (65–75°F) με σχετική υγρασία μεταξύ 40% και 60%.

  • Αποθηκεύετε το χαρτί σε κούτες, σε παλέτα ή ράφι, και όχι απευθείας πάνω στο δάπεδο.

  • Φυλάσσετε τα μεμονωμένα πακέτα σε επίπεδη επιφάνεια.

  • Μην τοποθετείτε τίποτα πάνω στα μεμονωμένα πακέτα χαρτιού.

  • Βγάλτε το χαρτί από την κούτα ή τη συσκευασία του μόνο όταν είστε έτοιμοι να το τοποθετήσετε στον εκτυπωτή. Η κούτα και η συσκευασία διατηρούν το χαρτί καθαρό και στεγνό και δεν τσαλακώνεται.