Banner for Espa
Έκπτωση -10%

Η Σπηλιά Του Δράκου

Κωδικός: 9789600449990
Συγγραφέας: Κώστας Στοφόρος
Διαθεσιμότητα: 1 έως 4 ημέρες
8.80€ 7.92€

Φθινόπωρο στην Καστοριά. Μοιάζει με όνειρο, ειδικά αν εσύ και οι καλύτεροί σου φίλοι έχετε κερδίσει σε έναν διαγωνισμό και φιλοξενείστε στο καλύτερο ξενοδοχείο της πόλης.

Η παρέα των παιδιών που ανακάλυψε τον Κώδικα της Λέρου, την πέμπτη πόλη των Δωριέων στην Γκιώνα και ακολούθησε τα ίχνη του Ομήρου στη Χίο μπλέκει σε μια κυριολεκτικά θανάσιμη περιπέτεια με φόντο τον «ανθό της λίμνης», όπως λένε την πόλη της Καστοριάς.

Η περίφημη Σπηλιά του Δράκου με τους σταλακτίτες και τις λίμνες της δεν είναι μόνο ένα από τα αριστουργήματα της φύσης. Κρύβει κι ένα μυστικό. Κάπου υπάρχει επίσης ένας θησαυρός κι ένα μοναδικό διαμάντι που πολλοί το λένε «καταραμένο». Όμως τα δώρα και οι θησαυροί καμιά φορά δεν είναι αθώα και δεν έχουν τη λάμψη που νομίζουμε…

Μέσα από την περιπέτεια και το μυστήριο τα παιδιά και όλοι εμείς θα ανακαλύψουμε λαμπρές στιγμές αυτής της ξεχωριστής πόλης της Μακεδονίας, αλλά και την πιο σκοτεινή σελίδα της ιστορίας της, που αφορά τον διωγμό και την εξόντωση των Ελλήνων Εβραίων από τους ναζί.

Όμως η δύναμη της αγάπης θα δείξει πως, καμιά φορά, η ιστορία μπορεί να επαναλαμβάνεται για καλό σκοπό…

Το κείμενο αποτελεί μια περιήγηση στην πόλη με τα όμορφα αρχοντικά, το υπέροχο τοπίο του γύρου της λίμνης, όπου μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη Μονή της Παναγίας της Μαυριώτισας με τις υπέροχες τοιχογραφίες και το εντυπωσιακό σπήλαιο. Μας αφηγείται τοπικούς θρύλους, αλλά και ιστορικά γεγονότα και μας ξεναγεί, επίσης, στον περίφημο προϊστορικό οικισμό του νομού, στο Δισπηλιό.
Το βιβλίο είναι ικανό να προσελκύσει το απαιτητικό εφηβικό κοινό στο οποίο απευθύνεται πιάνοντας τον παλμό του, καθώς οι ήρωές του –όπως και οι αναγνώστες αυτής της ηλικίας- είναι ενεργοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η επικοινωνία τους διανθίζεται με νεανικούς, ζωηρούς διαλόγους και διαδικτυακά μηνύματα. Οι βαριές σκιές του παρελθόντος αλαφραίνουν όσο είναι απαραίτητο σε ένα νεανικό βιβλίο με την επιστράτευση ανάλαφρου χιούμορ.

Μαρία Ανδρικοπούλου, kosvoice.gr, 29/2/20

Το βιβλίο του Κώστα Στοφόρου βοηθά νέους και μεγαλύτερους από τη μια να μάθουν Ιστορία και να προβληματιστούν πάνω στα γεγονότα και, από την άλλη, να βιώσουν πολλαπλά το λογοτεχνικό γεγονός με αισθητική απόλαυση και συγκίνηση.
Επιπλέον είναι ένα ανάγνωσμα που προσφέρεται κατεξοχήν για αξιοποίηση στην εκπαίδευση, αφού έχει και λογοτεχνικές αρετές και παιδαγωγικές προοπτικές και ιστορικές καταβολές.

Γιούλη Χρονοπούλου, Fractal, 5/2/20

Η μορφωτική συμβολή και η παιδαγωγική αξιοποίηση του μικρού αυτού μυθιστορήματος είναι προφανής: πλήθος πληροφοριών, επεξεργασμένες όμως στη δυναμική του πως εμφανίζονται και λειτουργούν στο σήμερα, υπάρχουν διάσπαρτες στην αστυνομική πλοκή, όχι σαν ψηφίδες εμβόλιμες αλλά ως ζωντανά στοιχεία που διαμορφώνουν το κοινωνικό γίγνεσθαι. Το Ολοκαύτωμα και η ιστορική του βαρύτητα, το πως εκτυλίχθηκε στην Ελλάδα, το τι πολιτικές παρενέργειες δημιούργησε, το πως οι νεοναζιστές σήμερα το αρνούνται είναι στοιχεία που ξεδιπλώνονται μέσα στις σελίδες του βιβλίου, το οποίο γίνεται ουσιαστικά ένα αστυνομικό – πολιτικό μυθιστόρημα που απευθύνεται σε νέους και νέες.
Κώστας Θεριανός, criticeduc, 18/1/20