Banner for Espa
Νέο Προϊόν
Έκπτωση -11%

Σκοτεινός Καθρέφτης

Κωδικός: 9789600369250
Συγγραφέας: Barton Gellman
Διαθεσιμότητα: 1-3 εργάσιμες ημέρες
20.00€ 17.86€

 Ο Mπάρτον Γκέλμαν, ένας βραβευμένος με Πούλιτζερ δημοσιογράφος, επί πολλά χρόνια εργάστηκε στην Washington Post καλύπτοντας δικαστικά, στρατιωτικά και διπλωματικά θέματα και επίσης διετέλεσε απεσταλμένος της εφημερίδας στο εξωτερικό. Θεωρείται σήμερα ένας από τους κορυφαίους εκπροσώπους της ερευνητικής δημοσιογραφίας. Το 2013 ο Έντουαρντ Σνόουντεν πυροδότησε μια συζήτηση σε διεθνή κλίμακα όταν έδωσε σε τρεις δημοσιογράφους, τον Μπαρτ Γκέλμαν, τη Λόρα Πόιτρας και τον Γκλεν Γκρίνγουολντ, ένα τεράστιο και «καυτό» αρχείο με άκρως απόρρητα έγγραφα που αποκάλυπταν ότι η αμερικανική κυβέρνηση είχε ανεμπόδιστη πρόσβαση σε όλες τις επικοινωνίες μας. Εκείνο τον χρόνο και οι τρεις τιμήθηκαν με το Βραβείο Πούλιτζερ για τις υπηρεσίες τους υπέρ του δημόσιου συμφέροντος. Για τον Γκέλμαν, που ποτέ δεν εγκατέλειψε το ρεπορτάζ, αυτό ήταν μόνο η αρχή. Με αφετηρία το υλικό που του έδωσε ο Σνόουντεν ξεκίνησε να ερευνά την έκταση και τη μεθοδολογία του αμερικανικού κράτους των παρακολουθήσεων και τις έφερε στο φως με εκπληκτική νέα διαύγεια. Στη διάρκεια της έρευνάς του, ξεδίπλωσε την ιστορία του ίδιου του Σνόουντεν και εντόπισε τους τρόπους με τους οποίους ο μύθος και η πραγματικότητα δεν ταυτίζονται. Ο Γκέλμαν βλέπει τον Σνόουντεν με σεβασμό αλλά όχι με αγιογραφική διάθεση και ο Σκοτεινός καθρέφτης βάζει τα πράγματα στη θέση τους αποκαθιστώντας με συναρπαστικό τρόπο την ιστορική αλήθεια.

Το βιβλίο αυτό είναι η ιστορία την οποία ο Γκέλμαν δεν μπορούσε προηγουμένως να πει: μια συναρπαστική εκ των έσω αφήγηση, ένα λαμπρό δείγμα ερευνητικής δημοσιογραφίας και, ταυτόχρονα, μια διεισδυτική ματιά στον μηχανισμό του κράτους των παρακολουθήσεων. Ο Γκέλμαν περιγράφει τους γρίφους, τα διλήμματα και τα συγκλονιστικά γεγονότα που έλαβαν χώρα μακριά από τους προβολείς της δημοσιότητας: σε άκρως απόρρητες εγκαταστάσεις των μυστικών υπηρεσιών, σε συσκέψεις με τους νομικούς συμβούλους και τη διεύθυνση της Washington Post, σε σουίτες στελεχών της Σίλικον Βάλεϊ και σε κρυπτογραφημένα μηνύματα από ανώνυμους διαδικτυακούς λογαριασμούς.

Ο Σκοτεινός καθρέφτης είναι μια έξοχη απεικόνιση της δημοσιογραφίας που έχει ως αντικείμενο την εθνική ασφάλεια και ασκείται κάτω από πιέσεις για ποινικές διώξεις. Σε όλη την έκταση του κειμένου οΓκέλμαν, από τον οποίο ξένες μυστικές υπηρεσίες επιχειρούσαν να κλέψουν τα αρχεία του, δίνει έναν διαρκώς εντεινόμενο αγώνα ενάντια σε άγνωστους αντιπάλους, που τον αναγκάζουν να μιμηθεί τις δικές τους τεχνικές για την αυτοάμυνά του και την προστασία της δουλειάς του.

Με το ζωντανό και το διεισδυτικό του ύφος, σήμα κατατεθέν του συγγραφέα του, ο Σκοτεινός καθρέφτης είναι μια αληθινή κατασκοπευτική ιστορία για τη σύγχρονη βιομηχανία των παρακολουθήσεων και για εκείνους που την αντιμάχονται. Ταυτόχρονα, με το πλεονέκτημα του πρόσφατου ρεπορτάζ, αφηγείται ολόκληρη της ιστορία μιας διαρροής που ως προς τη βαρύτητά της δεν είχε ξανασυμβεί μετά το Όλοι οι άνθρωποι του Προέδρου.

  • Έτος έκδοσης: 2021
  • Αριθμός σελίδων: 544
  • Διαστάσεις: 14×21