Έκπτωση -11%

Σενέκας - Η Τέχνη Της Ψυχραιμίας

Κωδικός: 9789606530531
Συγγραφέας: James S. Romm
Διαθεσιμότητα: 1-3 εργάσιμες ημέρες
9.90€ 8.81€

Διαχρονική σοφία σχετικά με τη διαχείριση του θυμού στην προσωπική ζωή και στον πολιτικό βίο από τον Ρωμαίο στωικό φιλόσοφο και πολιτικό άνδρα Σενέκα

Στην πραγματεία του με τίτλο Περί Θυμού (De Ira), ο Ρωμαίος στωικός στοχαστής Σενέκας (περ. 4 π.Χ.-65 μ.Χ.) ισχυρίζεται ότι ο θυμός είναι το πιο ολέθριο πάθος: «Καμία μάστιγα δεν έχει προκαλέσει μεγαλύτερο κακό στην ανθρωπότητα».

Η έξοχη μετάφραση επιλεγμένων αποσπασμάτων από το έργο Περί Θυμού σε συνδυασμό με τη διαφωτιστική εισαγωγή προσφέρουν στον αναγνώστη έναν διαχρονικό οδηγό για την αποφυγή και τη διαχείριση του θυμού. Με γλαφυρό τρόπο περιγράφεται για ποιο λόγο αυτό το συναίσθημα είναι τόσο επικίνδυνο και γιατί ο έλεγχός του θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά επωφελής τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Με απαράμιλλη ευφράδεια, αντλώντας από το μεγάλο του οπλοστάσιο της ρητορικής, ο Σενέκας δομεί τo «κατηγορώ» του εναντίον του θυμού με κλιμακούμενη ένταση, συμπεριλαμβάνοντας ιστορικά παραδείγματα –ειδικά από τη φριχτή βασιλεία του Καλιγούλα–, ανέκδοτες ιστορίες και χαριτολογήματα.

Σήμερα, που η έλλειψη πολιτισμού στον λόγο επηρεάζει όλο και περισσότερο τον δημόσιο διάλογο, οι σκέψεις του Σενέκα σχετικά με τον θυμό είναι περισσότερο επίκαιρες από ποτέ. Είτε αναζητά την προσωπική του ανάπτυξη είτε την πολιτική του αναγέννηση, ο αναγνώστης θα βρει στη σοφία του Σενέκα ένα πολύτιμο αντίδοτο στις παθογένειες μιας οργισμένης εποχής.

  • Πρόκειται για μια από τις πιο επίκαιρες πραγματείες του Σενέκα σε μια πολύ ενδια­φέρουσα και ελκυστική μορφή για τους αναγνώστες. Χάρη στην εξαιρετική μετάφραση του James Romm από τα λατινικά, το βιβλίο αυτό είναι ένα ιδιαίτερα εύκολο ανάγνωσμα.
    A. Long, συγγραφέας του Επίκτητος – Ο δρόμος για την ελευθερία (Εκδόσεις Διόπτρα)
  • Πολύ λίγοι έχουν γράψει με μεγαλύτερη ευφράδεια και βάθος για τους κινδύνους του θυμού από τον Σενέκα και ελάχιστοι τον έχουν μεταφράσει καλύτερα από τον James Romm.
    Ryan Holiday, συν-συγγραφέας του The Daily Stoic: 366 Meditations on Wisdom