Έκπτωση -15%

Όλεθρος - Η Ευρώπη Μετά Τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο

Κωδικός: 9789604968619
Συγγραφέας: Keith Lowe
Διαθεσιμότητα: 1-3 εργάσιμες ημέρες
19.90€ 16.91€

Το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου είναι μια από τις πιο εμβληματικές στιγμές στην ιστορία της Ευρώπης. Έχει ταυτιστεί με εικόνες χαρούμενου πλήθους να χορεύει στους δρόμους, να πίνει, να ερωτεύεται. Αυτές οι εικόνες θριάμβου και γιορτής είναι τόσο έντονες στη συλλογική μνήμη, ώστε έχουν σχεδόν λησμονηθεί οι εμφύλιοι πόλεμοι και η αναρχία που είχε επικρατήσει. 

Στην πραγματικότητα, αμέσως μετά το τέλος του πολέμου, η Ευρώπη γνώρισε ακόμα ένα τρομερό αιματοκύλισμα, με τριάντα εκατομμύρια νεκρούς σε πεδία μαχών, ισοπεδωμένες πολιτείες, κατεστραμμένη ύπαιθρο. Οργανισμοί και θεσμοί που θεωρούνται δεδομένοι (από την αστυνομία και τα μέσα μεταφοράς μέχρι τις κυβερνήσεις και τα μέσα ενημέρωσης) είτε είχαν παραιτηθεί είτε δεν υπήρχαν καν. 

Στο ΟΛΕΘΡΟΣ, ο Κιθ Λόου περιγράφει μια ήπειρο που, μετά το τέλος του πιο τρομερού πολέμου όλων των εποχών, εξακολουθεί να βρίσκεται βυθισμένη στη βία, με ομάδες ανθρώπων, κοινότητες, ακόμα και ολόκληρα έθνη να ζητούν εκδίκηση για λάθη και εγκλήματα που είχαν γίνει όσο διεξαγόταν ο πόλεμος. 

Οι Γερμανοί και οι συνεργάτες τους συλλαμβάνονταν, βασανίζονταν και εκτελούνταν με συνοπτικές διαδικασίες. Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης άνοιξαν πάλι και γέμισαν με καινούργια θύματα. Ο βίαιος αντισημιτισμός αναβίωσε με φόνους και πογκρόμ σε όλη την Ευρώπη. Οι σφαγές βρίσκονταν στην ημερήσια διάταξη, και σε ορισμένα μέρη (κυρίως στην Ελλάδα, τη Γιουγκοσλαβία και την Πολωνία) οδήγησαν σε βάναυσους εμφυλίους πολέμους. 

Το ΟΛΕΘΡΟΣ είναι η ιστορία της Ευρώπης μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, με όλες τις φρικαλέες λεπτομέρειες που την καθόρισαν μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του ’40. Βασισμένο κυρίως σε πρωτογενείς πηγές από δώδεκα χώρες, το ανά χείρας βιβλίο είναι το τρομακτικό και, ταυτόχρονα, συναρπαστικό χρονικό ενός κόσμου που παραφρόνησε και αποτελεί ορόσημο στην ιστοριογραφία της μεταπολεμικής Ευρώπης για δεκαετίες.

Γιατί υπάρχουν τόσες ταινίες και τόσα βιβλία σχετικά με την Αγγλία στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο; 

 Μα πώς αλλιώς νομίζετε ότι δημιουργούνται οι μύθοι; Μετά τη λήξη του πολέμου, κάθε έθνος χρησιμοποίησε τον πόλεμο για να δημιουργήσει έναν δικό του μύθο. Για εμάς τους Βρετανούς, για παράδειγμα, ο πόλεμος αυτός θεωρείται «η καλύτερή μας στιγμή», όπως είχε πει και ο Τσόρτσιλ. Ακόμη το πιστεύουμε αυτό. Πιστεύουμε ότι ήταν η στιγμή που οι Βρετανοί έδειξαν πραγματικά ποιοι είναι και αντιστάθηκαν στη δύναμη των Γερμανών. Αντιστάθηκαν μόνοι τους, πράγμα που ακούγεται κάπως αστείο, αν σκεφτεί κανείς το έμψυχο υλικό που είχαμε στη διάθεσή μας από τις άλλες χώρες της αυτοκρατορίας –Αυστραλοί, Καναδοί, Ινδοί–, οι οποίες και μας στήριξαν. Και στην Αμερική, πάντως, θεωρείται ο… καλός πόλεμος. Ήταν σαφέστατα ένας καλός πόλεμος: πολεμούσαν ένα σατανικό, φρικτό καθεστώς. Τα πράγματα ήταν απολύτως ξεκάθαρα. Σήμερα, βέβαια, όλα αυτά είναι απλώς ένας μύθος. Τα πράγματα δεν υπήρξαν τόσο ξεκάθαρα ούτε για τους Βρετανούς, ούτε και για τους Αμερικανούς. Η κατάσταση ήταν πιο περίπλοκη. Αλλά προτιμούμε να τα θυμόμαστε έτσι τα πράγματα, γιατί μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα για το ποιοι είμαστε και το πώς εξελιχθήκαμε.

 (Απόσπασμα από συνέντευξη του Κιθ Λόου στο www.npr.org)