Οι νικητές των βραβείων του Κύκλου του ελληνικού παιδικού βιβλίου 2018

Τρίτη 3 Απριλίου 2018

Με το μήνυμα «Το μικρό είναι μεγάλο μέσα σ’ ένα βιβλίο», το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ- Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, σε συνεργασία με τη Μουσική Βιβλιοθήκη ΛΙΛΙΑΝ ΒΟΥΔΟΥΡΗ πραγματοποίησαν, την Παρασκευή 30 Μαρτίου, την ετήσια εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2018 στον Πολυχώρο του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Στην εκδήλωση απονεμήθηκαν τα ετήσια βραβεία του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ σε φυσικά πρόσωπα και φορείς που με τη δράση τους καλλιεργούν τη φιλαναγνωσία, καθώς και τα βραβεία σε δημιουργούς για τη συγγραφή, εικονογράφηση και μετάφραση λογοτεχνικών βιβλίων για παιδιά και νέους, έκδοσης 2017. Παράλληλα κηρύχθηκε η έναρξη των εκδηλώσεων για την Ημέρα Βιβλίου 2018 με το σύνθημα «Διαβάζω & Αλλάζω», την οποία συνδιοργανώνουν για τρίτη χρονιά η ΕΝΕΛΒΙ, η Εταιρεία Συγγραφέων και το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

Αναλυτικά, τα αποτελέσματα ανά κατηγορία:

Τα βραβεία για τη συγγραφή και την εικονογράφηση λογοτεχνικών βιβλίων για παιδιά και νέους

***

Βραβείο «Πηνελόπη Μαξίμου» σε συγγραφέα βιβλίου αφήγησης βραχείας φόρμας για παιδιά

Νικόλας Ανδρικόπουλος, Κατασκευαστής Παραμυθιών, Επιδιορθωτής Ονείρων,
Εκδόσεις Διάπλους

poster
***

Βραβείο σε εικονογράφο και σε συγγραφέα εικονοβιβλίου (Picture Book) για την εικονογράφηση και για το κείμενο

Κέλλυ Ματαθία Κόβο (εικονογράφηση και συγγραφή), Τα κίτρινα καπέλα, Εκδόσεις Πατάκη

poster
***

Βραβείο σε εικονογράφο για την εικονογράφηση βιβλίου με εικόνες για παιδιά και νέους

Φίλιππος Φωτιάδης, Ένα κίτρινο φύλλο, Μιχάλης Μουλάκης (συγγραφή), Εκδόσεις Ίκαρος

poster
***

Βραβείο «Φανή Αποστολίδου» σε συγγραφέα εκτενούς αφηγήματος, για παιδιά μεγάλων τάξεων Δημοτικού και Γυμνασίου

Ελένη Κατσαμά, Το σκλαβάκι της Κνωσού, Εκδόσεις Πατάκη

poster
***

Βραβείο σε συγγραφέα εφηβικού – νεανικού βιβλίου για εφήβους και νέους

Αγγελική Δαρλάση, Το αγόρι στο θεωρείο, Εκδόσεις Μεταίχμιο

poster
***

Βραβείο «Βίτω Αγγελοπούλου» σε συγγραφέα βιβλίου με πληροφοριακά κείμενα (γνώσεων) για παιδιά

Σταμάτης Κριμιζής, Ταξίδι στο Ηλιακό Σύστημα: Από τον Ερμή στον Πλούτωνα σε 50 χρόνια, Εκδόσεις Παπαδόπουλος

poster
***

Βραβείο σε ξένο συγγραφέα, Έλληνα εκδότη και μεταφραστή βιβλίου μεταφρασμένου στα ελληνικά, για παιδιά ή νέους

William Kamkwamba και Bryan Mealer (συγγραφή), Αργυρώ Πιπίνη (μετάφραση), Το αγόρι που δάμασε τον άνεμο, Εκδόσεις Παπαδόπουλος

poster
***

Βραβείο «Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου» σε πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα βιβλίου για παιδιά ή νέους

Ιωάννα Φαβατά, Λυμένα Κορδόνια, Εκδόσεις Πατάκη

poster
***

Ειδικό Βραβείο σε εικονογράφο και art director για το εξώφυλλο

Φωτεινή Στεφανίδη, Χρήστος Μπουλώτης (συγγραφή), Ο ρακοσυλλέκτης γάτος Μπαμ Μπουμ και το φεγγάρι, Εκδόσεις Καλέντης

poster
***

Βραβεία σε φυσικά πρόσωπα και φορείς

1. Βραβείο «Κ.Π. Δεμερτζή – στον Έλληνα Δάσκαλο» σε εν ενεργεία δάσκαλο ή άλλης ειδικότητας εκπαιδευτικό πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ο οποίος δείχνει έμπρακτα και αποτελεσματικά το ενδιαφέρον του για τη Φιλαναγνωσία και την Παιδική Λογοτεχνία: απονέμεται στην Κυριακή Πανταζίδου, δασκάλα στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς. Αθλοθέτης: Εκδόσεις Άγκυρα. Έπαθλο: βιβλία αξίας 300 ευρώ.

2. Βραβείο «Βασίλης Αναγνωστόπουλος» σε εν ενεργεία εκπαιδευτικό δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κάθε ειδικότητας, ο οποίος δείχνει έμπρακτα και αποτελεσματικά το ενδιαφέρον του για τη Φιλαναγνωσία και τη Νεανική Λογοτεχνία: απονέμεται στη Μαρία Ελεφάντη, φιλόλογο στο 21ο Γυμνάσιο Αθηνών. Αθλοθέτης: Ελληνικό Τμήμα ΙΒΒΥ. Έπαθλο: βιβλία αξίας 300 ευρώ.

3. Βραβείο «Κούλα Κουλουμπή» σε εν ενεργεία νηπιαγωγό ή παιδαγωγό, ο οποίος εισάγει με τους πιο ευφάνταστους τρόπους τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας στον κόσμο του παιδικού βιβλίου: απονέμεται στη Σπυριδούλα Χρόνη, νηπιαγωγό στο 12o Νηπιαγωγείο Καματερού. Αθλοθέτης: Εκδόσεις Διάπλους. Έπαθλο: βιβλία αξίας 300 ευρώ.

4. Βραβείο «Παντελής & Χρήστος Αλέφαντος» σε παιδική/νεανική βιβλιοθήκη για τη συνολική της δράση: απονέμεται στη Σχολική Βιβλιοθήκη ΓΕΛ Μεθώνης Μεσσηνίας. Αθλοθέτης: Εκδόσεις Καστανιώτη. Έπαθλο: Βιβλία αξίας 500 ευρώ.

5. Βραβείο σε πρόγραμμα για την προώθηση της φιλαναγνωσίας σε παιδιά και νέους, το οποίο εκπόνησε και εφάρμοσε σχολείο, βιβλιοθήκη, άλλος φορέας ή φυσικό πρόσωπο: απονέμεται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πτολεμαΐδας για το πρόγραμμα «Φιλαναγνωστικές Χειραψίες». Αθλοθέτης: Εκδόσεις Πατάκη. Έπαθλο: Βιβλία αξίας 300 ευρώ.

6. Βραβείο σε Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων μαθητών Δημοτικού Σχολείου, Γυμνασίου ή Λυκείου, που με τις δραστηριότητές του προωθεί την παιδική/νεανική λογοτεχνία, προς τιμήν της Μαίρης Κωνστανταροπούλου: απονέμεται στην Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Βόλου, για τη στήριξη των σχολικών βιβλιοθηκών και τις φιλαναγνωστικές του δράσεις. Αθλοθέτης: Εκδόσεις Μίνωας. Έπαθλο: Βιλία αξίας 300 ευρώ.

7. Βραβείο σε βιβλιοθηκονόμο, προς τιμήν του Κυριάκου Παπαδόπουλου: απονέμεται στη Χριστίνα Τράπτσιου, βιβλιοθηκονόμο στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου του Δικτύου Βιβλιοθηκών του Δήμου Θεσσαλονίκης. Αθλοθέτης: Εκδόσεις Παπαδόπουλος. Έπαθλο: Βιβλία αξίας 300 ευρώ.

8. Βραβείο σε Σχολικό – μαθητικό έντυπο το οποίο καλλιεργεί τη φιλαναγνωσία και προωθεί την ανάγνωση παιδικής λογοτεχνίας: απονέμεται στο ετήσιο περιοδικό φιλαναγνωσίας των μαθητών του Ολοήμερου Νηπιαγωγείου Ποταμιάς Θάσου «Παίζουμε βιβλίο;»(υπεύθυνη: Βασιλική Ξανθοπούλου). Αθλοθέτης: Εκδόσεις Μεταίχμιο. Έπαθλο: Βιβλία αξίας 300 ευρώ.

9. Βραβείο σε Δήμο στον οποίο λειτουργούν με επιτυχία προγράμματα καλλιέργειας της φιλαναγνωσίας και δημιουργίας δια βίου αναγνωστών: απονέμεται στον Δήμο Λαρισαίων για την Εβδομάδα Παιδικής Λογοτεχνίας. Αθλοθέτης: Εκδόσεις Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη της Νομικής Βιβλιοθήκης. Έπαθλο: Βιβλία αξίας 300 ευρώ.

10.Βραβείο «Πάνος Αλέφαντος» σε Εθελοντή, που με τη δράση του προωθεί τη φιλαναγνωσία: απονέμεται στη Σοφία Κανλή, για την εθελοντική της προσφορά στην προώθηση του παιδικού βιβλίου. Αθλοθέτης: Εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη. Έπαθλο: Βιβλία αξίας 300 ευρώ.

***

Ειδικές διακρίσεις

Το μεγάλο βραβείο «Πηνελόπη Δέλτα» για τη συνολική της προσφορά στην προώθηση του παιδικού και εφηβικού βιβλίου και στην καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας απονέμεται στη Μαίρη Κρητικού.