Νέο Προϊόν
ΕΚΠΤΩΣΗ -10%

Νεοελληνική Λογοτεχνία Γ' Λυκείου (Σετ 2 Βιβλίων)

Κωδικός: 9789606900839
Διαθεσιμότητα: 1 έως 3 ημέρες
18.02€ 16.20€

Η Λογοτεχνία αποτελεί διαχρονικά αναπόσπαστο μέρος της γλωσσικής εκπαίδευσης των νέων, φέρνοντάς τους σε επαφή με μια επιπλέον πτυχή του εκφραστικού πλούτου της ελληνικής γλώσσας μέσα από τα έργα κορυφαίων ποιητών και πεζογράφων.
Προκειμένου να γίνει πληρέστερα αντιληπτή από τον αποδέκτη της, στο συγκεκριμένο βοήθημα έχει επιχειρηθεί μια όσο το δυνατόν κατατοπιστικότερη παρουσίαση των στοιχείων εκείνων που συνθέτουν τη θεωρία της λογοτεχνίας. Εκκινώντας από δομικές μονάδες, όπως είναι οι ήρωες ενός έργου, προχωράμε σε ευρύτερα στοιχεία δομής, όπως είναι η διαδικασία διαμόρφωσης της πλοκής με την αξιοποίηση των αφηγηματικών τεχνικών, αλλά και στα απαιτούμενα μέσα για να μετουσιωθεί σε λογοτεχνικό λόγο μια ιστορία, στους επονομαζόμενους αφηγηματικούς τρόπους.

Αναλυτικότερα το βιβλίο περιλαμβάνει:
 
Πλήρη θεωρία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας: Πρόσωπα, χώρος, χρόνος, κοινωνικό πλαίσιο δράσης, αίτια που κατευθύνουν τη δράση των προσώπων, προσέγγιση ιδεών, προβληματισμών, αξιών σ' ένα λογοτεχνικό κείμενο, ανάλυση λογοτεχνικού χαρακτήρα, σύμβολα & σιωπές σε θεατρικό και ποιητικό κείμενο, διάκριση φωνών, οργάνωση αφηγηματικής πλοκής, οργάνωση ποιητικής γραφής, παραδοσιακή – μοντέρνα ποίηση, εκφραστικά μέσα - σχήματα λόγου, αφηγηματικές τεχνικές, αφηγηματικούς τρόπους κ.ά. Κάθε φαινόμενο της θεωρίας συνοδεύεται από σχετικές εφαρμογές που επεξηγούν το πώς προσεγγίζεται η εξέτασή του και διευκολύνουν τη διαδικασία κατανόησής του.
 
Δημιουργική γραφή και Σύγκριση κειμένων: Στο πλαίσιο της θεωρίας παρουσιάζεται η Δημιουργική γραφή με αναλυτικά παραδείγματα, τα οποία καλύπτουν τόσο τη σύνθεση νέου κειμένου όσο και τον μετασχηματισμό δοθέντος κειμένου. Γίνεται παρουσίαση, επίσης, τόσο της σύγκρισης κειμένων όσο και της διαμόρφωσης δικτύου κειμένων, όπως αυτά ζητούνται στο νέο Πρόγραμμα Σπουδών.
 
Λογοτεχνικά Ρεύματα και Σχολές: Αναλυτική καταγραφή των χαρακτηριστικών κάθε επιμέρους λογοτεχνικού Ρεύματος και Σχολής, ώστε να είναι εφικτή η διάκριση της ιδιαίτερης υφολογικής και θεματικής τους ταυτότητας. Η παρουσίαση συμπληρώνεται με ενδεικτικά παραδείγματα προκειμένου να γίνεται εμφανές το πώς τα χαρακτηριστικά αυτά επηρεάζουν το λογοτεχνικό αποτέλεσμα.
 
5 Επαναληπτικά Κριτήρια Θεωρίας: Η Θεωρία ολοκληρώνεται με επαναληπτικά κριτήρια που επιτρέπουν την εφαρμογή των γνώσεων που αποκτήθηκαν από τη μελέτη του θεωρητικού υλικού.
 
60 Κριτήρια Αξιολόγησης: Τα κριτήρια αξιολόγησης βασίζονται σε επιλεγμένα για τη λογοτεχνική τους αξία κείμενα και καλύπτουν όλο το εύρος των πιθανών ερωτήσεων. Τα κείμενα των κριτηρίων εμφανίζουν ειδολογική ποικιλία, ώστε ο μαθητής να εξοικειωθεί με τις διάφορες εκφάνσεις του λογοτεχνικού λόγου. Επιπροσθέτως, έχουν νοηματική συνάφεια με όλες τις αντίστοιχες έννοιες του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας, προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνεξέταση των δύο μαθημάτων.

Σχετικά Προϊόντα