Banner for Espa
Έκπτωση -10%

Νεοελληνική Γλώσσα Και Λογοτεχνία Γ' Λυκείου - Δείκτες Λόγου Θεωρία Και Κριτήρια (Άλκιμο)

Κωδικός: 9786188541009
Διαθεσιμότητα: 1 έως 4 ημέρες
19.90€ 17.91€

Ένα πλήρες βοήθημα για την προετοιμασία των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων Γενικού Λυκείου για τη συνεξέταση του μαθήματος Έκθεση – Λογοτεχνία.

Από την έμπειρη και μάχιμη εκπαιδευτικό της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, βαθμολογήτρια πανελλαδικών εξετάσεων και συντονίστρια βαθμολογικού κέντρου Μαρία Γεωργοπούλου.

Το βιβλίο χωρίζεται σε δύο μέρη: Μέρος Α΄: Θεωρία και Μέρος Β’: Κριτήρια. Η θεωρία δομείται σε τέσσερις ενότητες που αντιστοιχούν στα ζητούμενα των εξετάσεων.

Στο Θέμα Α παρουσιάζεται λεπτομερώς η διαδικασία γραφής περίληψης, δίνονται οι απαραίτητες διευκρινίσεις για τα στοιχεία που αξιολογούνται θετικά και αρνητικά καθώς και απαντήσεις σε συνηθισμένα ερωτήματα μαθητών σχετικά με τις δυσκολίες στο θέμα αυτό. Το ζητούμενο της περίληψης προσεγγίζεται με πρακτικό τρόπο καθώς μετά τη θεωρητική ανάλυση υπάρχουν κείμενα για πρακτική εφαρμογή και η διαδικασία πύκνωσής τους που οδηγεί στην τελική απάντηση.

Στο Θέμα Β εμπεριέχονται απαντημένες όλες οι ενδεικτικές ερωτήσεις του ΙΕΠ καθώς και οι ερωτήσεις των ενδεικτικών κριτηρίων που απεστάλησαν στα σχολεία από το ΙΕΠ και πρακτική κειμενοκεντρική εφαρμογή σε καθεμία από αυτές. Ακολουθεί αναλυτική παρουσίαση της θεωρίας που απαιτείται για το θέμα αυτό με παραδείγματα και απαντήσεις. Η θεωρία είναι προσαρμοσμένη στο νέο πλαίσιο εξετάσεων και για πρώτη φορά δίνονται απαντήσεις σε θέματα όπως «Συνδυασμός κειμενικών ειδών με κειμενικούς τύπους» ή «Σύγκριση Κειμένων» ή «Τα είδη των πολυτροπικών κειμένων».

Στο Θέμα Γ δίνεται έμφαση στη συγγραφή του ερμηνευτικού σχολίου με πρακτική εφαρμογή σε λογοτεχνικά κείμενα και αναλύονται οι λογοτεχνικοί δείκτες όπως αφηγηματικές τεχνικές, αφηγηματικοί τρόποι, σύμβολο, μοτίβο, προσωπείο κλπ.

Στο Θέμα Δ εκτίθεται λεξιλόγιο για την παραγωγή λόγου ανά τομέα ανθρώπινης δραστηριότητας, αναλύονται οι κειμενικοί τύποι και οι απαιτήσεις που δημιουργούν στην παραγωγή λόγου και παρουσιάζεται μια ιδιαίτερη μεθοδολογία για την προσέγγιση των μη λογοτεχνικών κειμένων που αξιοποιούνται ως πηγές