Banner for Espa
Έκπτωση -10%

Ο Μέγας Ιεροεξεταστής

Κωδικός: 9789604461097
Συγγραφέας: Fyodor Dostoevsky
Διαθεσιμότητα: 1 έως 4 ημέρες
5.00€ 4.50€

Η ιστορία του Μεγάλου Ιεροεξεταστή, αν και είναι μόνο ένα επεισόδιο των Αδελφών Καραμάζοβ του Ντοστογιέβσκη, συγκέντρωσε την αποκλειστική προσοχή των φιλοσόφων, των θεολόγων, των πολιτικών και φυσικά των κριτικών. Ο προβληματισμός του εισέβαλε στον 20ό αιώνα με την ανατριχιαστική ορμή που εισέβαλαν οι απόψεις περί ευρωπαϊκού μηδενισμού του Nietzsche, ο οποίος ισχυρίστηκε πως το «γκρέμισμα» όλων των αξιών θα καθορίσει την εφιαλτική μοίρα του ευρωπαίου ανθρώπου. Ο Ντοστογιέβσκη είδε με τρόμο αυτόν τον μηδενισμό να καλπάζει, πάνω στο θηρίο του ορθολογισμού και αντέταξε τη βαθιά, άλογη πίστη της Ορθοδοξίας στην εφιαλτική μοίρα του Ανθρώπου εν γένει. 

Οι διανοούμενοι του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα το διαισθάνονταν, αλλά μόνο λίγοι ψέλλισαν κάτι. Οι περισσότεροι αντιμετώπισαν το ζήτημα από την ηθική ή θεολογική πλευρά, αλλά το πραγματικό ζήτημα που θέτει ο Μέγας Ιεροεξεταστής δεν είναι θεολογικό - είναι πολιτικό. Τα ερωτήματα που θέτει σχετίζονται με την ικανότητα του ανθρώπου να οικοδομήσει μια δίκαιη ζωή. Πώς γίνεται αυτό; Με την πίστη ή με τη μεθοδευμένη επιβολή ιδεών; Με την αγάπη ή με τη βία; Από τις μάζες ή από τους ηγέτες; Από τον λαό ή από την εξουσία;

Ο ΜΕΓΑΣ ΙΕΡΟΕΞΕΤΑΣΤΗΣ είναι η περιγραφή ενός ποιήματος που δεν γράφτηκε ποτέ και βρίσκεται στο ομώνυμο κεφάλαιο του πέμπτου βιβλίου του μυθιστορήματος του Φιόντορ Ντοστογιέβσκη, Αδελφοί Καραμάζοβ. Είναι, επίσης, ένα είδος αφήγησης μέσα στην αφήγηση με αυτοτελές νόημα, το οποίο συμπυκνώνει τον προβληματισμό για τα μεγαλύτερα φιλοσοφικά και θεολογικά ζητήματα της ανθρώπινης διανόησης και ως εκ τούτου παραμένει πάντοτε επίκαιρο. 

Η ειδική αυτή έκδοση περιλαμβάνει πρόλογο του D.H. Lawrence και επίμετρο του Γιώργου Μπλάνα και, όπως σχολιάζει ο Γιώργος Μπλάνας στον επίλογο, “ο Ντοστογιέβσκη είδε με τρόμο τον μηδενισμό να καλπάζει, πάνω στο θηρίο του ορθολογισμού και αντέταξε την βαθιά, άλογη, πίστη της Ορθοδοξίας στην εφιαλτική μοίρα του Ανθρώπου εν γένει. Φιλαλήθεια και ορθολογισμός είναι στην πραγματικότητα το ίδιο, έστω κι αν η αλήθεια της πίστης είναι διαφορετική από την αλήθεια της επιστήμης. [...] Το πραγματικό ζήτημα που θέτει ο Μέγας Ιεροεξεταστής δεν είναι θεολογικό, αλλά πολιτικό. Τα ερωτήματα που θέτει σχετίζονται με την ικανότητα του ανθρώπου να οικοδομήσει μια δίκαιη ζωή. Πώς γίνεται αυτό; Με την πίστη ή με την μεθοδευμένη επιβολή ιδεών; Με την αγάπη ή με την βία; Από τις μάζες ή από τους ηγέτες. Από τον λαό ή από την εξουσία; [...] Καθένας οφείλει να απαντήσει μόνος του αυτά τα ερωτήματα.”

Κωνσταντίνος Ι. Γκοβόστης