Τα νέα μας

«Φωτίζοντας» άγνωστες ιστορίες γυναικών του Μακεδονικού Αγώνα

22.03.2018
«Φωτίζοντας» άγνωστες ιστορίες γυναικών του Μακεδονικού Αγώνα«Φωτίζοντας» άγνωστες ιστορίες γυναικών του Μακεδονικού Αγώνα«Φωτίζοντας» άγνωστες ιστορίες γυναικών του Μακεδονικού Αγώνα

Οι μακεδονικοί αγώνες, ένδοξο μα και σκληρό κομμάτι της ιστορίας μας, μέχρι σήμερα παραμένει διαχρονικό, αλλά συνάμα και επίκαιρο. Μαρτυρικές και ηρωικές σελίδες έχουν γραφθεί για τον τόσο μακρινό, τον τόσο λησμονημένο από κάποιους αγώνα και τις κορυφαίες εκείνες προσωπικότητες που ξεχώρισαν και έμειναν ανεξίτηλες, όχι μόνο στην ιστορία, αλλά και στις μνήμες μας.
 
Κι ενώ υπήρξαν χιλιάδες Μακεδονομάχοι που έχασαν την ζωή τους πολεμώντας για τις αξίες, τα ιδανικά και την πατρίδα, υπάρχουν κάποιες ιστορίες λιγότερο γνωστές, κάποιοι «αφανείς ήρωες», για τους οποίους σπάνια γίνεται λόγος.
 
Τις ιστορίες αυτές «φώτισε» ο συγγραφέας, κ. Θοδωρής Παπαθεοδώρου στο νέο του ιστορικό μυθιστόρημα «Γυναίκες της μικρής Πατρίδας», το οποίο παρουσίασε στις 19 Μαρτίου στο υπόγειο της Λέσχης Κομοτηναίων, μετά από δέκα χρόνια αποχής από τον «χώρο» των βιβλιοπαρουσιάσεων. Την βιβλιοπαρουσίαση διοργάνωσαν τα Βιβλιοχαρτοπωλεία Βαφειάδης, ο Πολιτιστικός Χορευτικός Σύλλογος Θρακών Κομοτηνής και οι Εκδόσεις Ψυχογιός, με χορηγό επικοινωνίας τον «Παρατηρητή της Θράκης», ενώ για το έργο μίλησε η ιστορικός - συγγραφέας, κ. Λεύκη Σαραντινού.

poster
 

Όπως μαρτυρά και ο τίτλος,  «Οι γυναίκες της μικρής Πατρίδας» το βιβλίο φανερώνει άγνωστες πτυχές του Μακεδονικού Αγώνα, παρουσιάζοντας τις απαρχές, την πορεία, αλλά και το τέλος του μέσα από τα μάτια μίας ηρωικής δασκάλας και μίας νοσοκόμας. Οι δύο αυτές γυναίκες, όπως και πολλές άλλες απλές γυναίκες του λαού για τις οποίες γίνεται μνεία, προσέφεραν τα μέγιστα στην πατρίδα σε δύσκολες στιγμές, θυσιάζοντας ακόμα και τη ζωή τους, ενώ είχαν  βάναυσο τέλος βασανιζόμενες από Βούλγαρους Κομιτατζήδες.

Χορηγός Επικοινωνίας: Παρατηρητής της Θράκης