Banner for Espa
Έκπτωση -10%

Σε Φάση Μετάβασης

Κωδικός: 9786185061173
Διαθεσιμότητα: 1 έως 4 ημέρες
14.00€ 12.59€

Δίχως αμφιβολία το Γυμνάσιο είναι μια από τις πιο σημαντικές, ίσως η σημαντικότερη, βαθμίδα της εκπαίδευσης. Άλλωστε και ηλικιακά αντιστοιχεί στο πέρασμα στην εφηβεία, ένα πέρασμα, που όπως λένε οι επαΐοντες, μπορεί να καθορίσει σε μεγάλο βαθμό όλη την υπόλοιπη ζωή μας... Για τα μαθηματικά πάντως, είναι βέβαιο πως πρόκειται για ένα κρίσιμο σημείο καμπής.

... Δύσκολο έργο για ένα πιτσιρίκι –που νιώθει τα μέλη του να μεγαλώνουν ανεξέλεγκτα, τους χυμούς και τις ορμόνες να κάνουν μέσα στο σώμα του γιορτή– να κατανοήσει τις πρώτες ανατροπές σ’ αυτά που ως τότε ήταν οι ακλόνητες (μαθηματικές) πεποιθήσεις του. Δύσκολο έργο όμως και για το δάσκαλο, που μπαίνοντας μέσα στην τάξη έχει να αντιμετωπίσει «ένα μελίσσι που ορμά στη γύρη... και άλλοτε του αφήνει μια γλυκιά γεύση στα χείλη κι άλλοτε ένα ηχηρό βουητό στα μηνίγγια».

Πέρα όμως από τις δυσκολίες που πρέπει να είναι έτοιμος και πρόθυμος να αντιμετωπίσει κάποιος που επέλεξε να γίνει δάσκαλος, υπάρχουν κι άλλες, απροσδόκητες και πολύ πιο σύνθετες: η «πατρομητρότης» που βασανίζει τη γυμνασιακή βαθμίδα όταν, θεωρώντας πως το βλαστάρι της δικαιούται τον «καλυτερότερο» βαθμό, προσλαμβάνει ειδικούς και επεμβαίνει στη διδασκαλία. η πολιτεία με τα ακατάλληλα, απηρχαιωμένα βιβλία και προγράμματά της. η δυσπιστία του μέσου πολίτη –που ενίοτε είναι και συνάδελφος άλλης ειδικότητας, για να μην πω της ίδιας– απέναντι στα μαθηματικά...

Τούτο το υπέροχο μπουκέτο από εμπειρίες, πρωτοβουλίες, απογοητεύσεις και θριάμβους, ζωντανό, γλαφυρό και μεθοδικό, μας ταξιδεύει στον φριχτό και υπέροχο συνάμα κόσμο της εκπαίδευσης. Μέσα από τις σελίδες του ανακαλύπτουμε ιστορίες που όλοι ζήσαμε και που τις ζωγράφισε για χάρη μας, νομίζοντας πως φωτογραφίζει μονάχα τον εαυτό της, η μοναδική, υπέροχη Κατερίνα.

ΤΕΥΚΡΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ
Μαθηματικός, Μεταφραστής, Συγγραφέας

Η Κατερίνα Καλφοπούλου επανέρχεται δριμύτερη. Μετά τη γλαφυρή εξιστόρηση προσωπικών βιωμάτων από τις σύγχρονες σχολικές τάξεις Μαθηματικών στο βιβλίο «Ο Γιάννης που αγάπησα», θέτει τώρα τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων. 

  • Γιατί τα παιδιά μας αποτυγχάνουν σε τέτοιο μεγάλο βαθμό στα Μαθηματικά;
  • Τελικά τι βαθμολογούμε και πώς αξιολογούμε τους μαθητές μας;
  • Τι τους μαθαίνουμε, και πώς θα το διδάξουμε σωστά;
  • Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε επιτυχώς τη μεγάλη ανομοιογένεια των τμημάτων;
  • Και πώς να διδαχτούν οι έννοιες, χωρίς να διδαχτεί ταυτόχρονα και η γλώσσα;

Οι απαντήσεις ξεπερνούν κατά πολύ το μικρόκοσμο της σχολικής τάξης. Απαιτούν την εμπλοκή κάθε σκεπτόμενου και ενεργού πολίτη. Αυτή είναι μια μεγάλη πρόκληση, και βιβλία όπως της Κατερίνας συμβάλλουν αποφασιστικά στην εγρήγορση και στη μετουσίωση των διαπιστώσεων σε πράξεις.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΘΩΜΑΪΔΗΣ
τ. Σχολικός Σύμβουλος Μαθηματικών