Έκπτωση -10%

Οι Δρούζοι Του Βελιγραδίου

Κωδικός: 9789600364347
Συγγραφέας: Rabee Jaber
Διαθεσιμότητα: 1 έως 3 ημέρες
18.00€ 16.19€

Λίβανος, 1860. Oι χριστιανοί Μαρωνίτες εξεγείρονται κατά των Δρούζων τσιφλικάδων. Ο εμφύλιος πόλεμος τελειώνει με την επέμβαση των ευρωπαϊκών δυνάμεων. Οι Δρούζοι, αν και νικητές, τιμωρούνται για τις πράξεις τους με εξορία και φυλάκιση στα διαβόητα μπουντρούμια του Βελιγραδίου, στο απώτατο άκρο της τότε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που κάλυπτε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο. Μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκονται οι πέντε γιοι του σεΐχη Γαφάρ Εζεντίν. Μονάχα ένας απ' αυτούς θα γλιτώσει, ο Σουλεϊμάν, αφού τη θέση του θα πάρει με απρόσμενο τρόπο ένας ανυποψίαστος άνθρωπος, ένας χριστιανός αυγοπώλης από τη Βηρυτό που βγήκε για το μεροκάματο αλλά πιάστηκε στο δόκανο μιας ανεξέλεγκτης συμφοράς. Αυτή είναι η ιστορία του Χάνα Γιακούμπ, της γυναίκας του Χιλάνα Κοσταντίν Γιακούμπ και της κόρης τους Μπαρμπάρα. Είναι τα βάσανα αυτής της μικρής οικογένειας και όσα άσχημα της συνέβησαν εξαιτίας της κακοτυχίας εκείνου του άντρα με το μέτριο ανάστημα και το σταρένιο πρόσωπο, τα μαύρα μάτια και μαλλιά – εκείνου που βρέθηκε να πουλά τα αυγά του στο λάθος μέρος, τη λάθος ώρα. Το βραβευμένο μυθιστόρημα ενός μαγευτικού εκπροσώπου της σύγχρονης αραβόφωνης λογοτεχνίας.

Ένα λογοτεχνικό επίτευγμα που αξίζει τον σεβασμό μας. Είναι ένας άθλος για τα δεδομένα της σύγχρονης πεζογραφίας. Τοποθετεί το μυθιστόρημά του σε μια περασμένη ιστορική περίοδο και, μέσα από το εξόχως ευαίσθητο ύφος του, καταφέρνει να αποτυπώσει με απίστευτη γλαφυρότητα πόσο εύθραυστη είναι διαχρονικά η ανθρώπινη συνθήκη. Ο Ραμπίε Τζάμπιρ είναι ένας σπουδαίος συγγραφέας και οι Δρούζοι του Βελιγραδίου άξιζαν το Αραβικό Booker και με το παραπάνω».

Κριτική επιτροπή του International Prize For Arabic Fiction (IPAF)

«Ο Ραμπίε Τζάμπιρ είναι ένας από τους πιο χαρισματικούς, δημιουργικούς και αυθεντικούς μυθιστοριογράφους του αραβόφωνου κόσμου, η αξία του οποίου μένει να αναγνωριστεί ακόμη περισσότερο στο μέλλον».

ΑΝΤOΝ ΣΑΜAΣ (συγγραφέας του Αραμπέσκ)

«Η Ιστορία στο έργο του Ραμπίε Τζάμπιρ έχει την ατμόσφαιρα του παραμυθιού, το παρελθόν είναι ένας χώρος αχανής όπου ο άνθρωπος αναζητά την ίδια την απόλαυση της αφηγηματικής τέχνης».

ΦΑΪΖΑΛ ΝΤAΡΑΤΖ (Παλαιστίνιος κριτικός λογοτεχνίας)

«Ο συγγραφέας κατορθώνει να κινεί τους χαρακήρες του αβίαστα και πειστικά, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που ο ίδιος φαίνεται να μη νιώθει την παραμικρή ανοικειότητα που βιώνουν εκείνοι, ξένοι σε μια ξένη γη, περιτριγυρισμένοι από ανθρώπους που δεν μιλούν την ίδια γλώσσα».

Arab World Books